Prfielafbeelding Mark van Essen

Profiel

Al jong trok ik met regelmaat de natuur in. Mijn wandelingen door de Veluwse bossen en de kennismaking met het wild groeiden uit tot een passie voor landschap- en natuurfotografie. Steeds vaker bracht ik tijd door in de natuur.

Om mooie momenten vast te leggen, ben ik verdieping gaan zoeken in de natuur en fotografie. De ‘sfeer van het moment’ is een belangrijke factor in mijn werk. Om het mooiste licht van de dag vast te leggen ben ik vaak in de ochtend- en avonduren op pad. Ik ben gefascineerd door de transformatie die het licht doormaakt van nacht naar dag en vice versa. Tijdens deze momenten is er weinig contrast en is het licht schilderachtig.

Naast apparatuur is de persoon achter de camera ook van belang. Het oog van de fotograaf en de innerlijke beleving bepaalt uiteindelijk wat hij vastlegt en daarmee het beeld. Beleving staat voor mij centraal en is belangrijker dan het beeld.

Vaak heb ik al in gedachten wat ik wil vastleggen. Soms duurt het minuten, uren, dagen of zelfs jaren om mijn gedachten te vereeuwigen. Bij een foto moet alles goed zijn: een sfeervol landschap, het licht en de positie van de dieren. Een mooie foto kost gewoon tijd.